Homepage Ik zoek een leuke baan Ontdek beroepen Werken als vrachtwagenchauffeur

Carrièremogelijkheden en vacatures

Vrachtwagenchauffeur

Als vrachtwagenchauffeur vervoer je goederen van A naar B. Maar je doet veel meer dan een vrachtwagen besturen. Je doet alles eromheen: van laden tot lossen, van je vrachtwagen onderhouden tot je goederen controleren. Als vrachtwagenchauffeur werk je bij een transportbedrijf. Ook kun je werken bij een groot bedrijf met een eigen transportafdeling. Jouw werkplek? In een vrachtwagen op de weg. Je vertegenwoordigt het bedrijf bij klanten en op de weg. Een rijdend visitekaartje dus!

Hoe jouw dag eruitziet

Bij veel bedrijven werk je of overdag of ’s nachts. Soms wissel je dag en nacht af. De ene week werk je bijvoorbeeld overdag, en de andere week ’s nachts. Ga je ver weg van huis? Of moet je rekening houden met je rijdtijden? Dan slaap je in je cabine. Soms ga je naar één bestemming. En soms ga je naar meerdere bestemmingen achter elkaar. In Nederland, maar je kunt ook naar het buitenland. Als internationaal vrachtwagenchauffeur ben je dan wel langer onderweg.

Vrachtwagenchauffeur: hoe word je het? 

Wil je werken als vrachtwagenchauffeur? Dan kan dat met een zij-instroomtraject. Natuurlijk moet je je groot rijbewijs hebben. Met een C-rijbewijs mag je een vrachtwagen besturen. Heb je ook rijbewijs CE? Dan mag je ook een aanhanger eraan koppelen. Ook moet je als vrachtwagenchauffeur je Code 95 halen. Dit is een bewijs dat je je een vrachtwagen kunt besturen. Je Code 95 moet je elke vijf jaar vernieuwen. Hoe? Door 35 uur naar school te gaan.

Wat doet een vrachtwagenchauffeur?

Ben je vrachtwagenchauffeur? Dan doe je méér dan alleen een vrachtwagen besturen. Je laadt, vervoert en lost goederen. Dit doe je professioneel, zodat je de lading volgens afspraak en op tijd aflevert. Je zorgt ervoor dat ladingdocumenten in orde zijn, en of je vrachtwagen veilig is. Nog even je taken op een rijtje.

Is het beroep van vrachtwagenchauffeur écht iets voor jou? Check dan hier alle vacatures voor vrachtwagenchauffeurs!

nog even je taken op een rijtje

Jij:
  • laadt en lost
  • controleert je lading
  • zet de lading veilig vast
  • controleert je vrachtwagen (oliepeil en hoe goed je banden zijn)
  • onderhoudt je vrachtwagen
  • handelt papierwerk af (bonnen en leveringsbewijzen tekenen)
  • kent de wegcode en (internationale) verkeersregels
  • bewaakt de planning
  • plant de beste route
  • houdt rekening met rijd- en rusttijden

Wat doet het Mobiliteitscentrum voor jou?

Dé plek waar werkzoekenden en bedrijven elkaar ontmoeten

Wij brengen werkzoekenden en werkgevers bij elkaar in de sector transport en logistiek. Zoek je een nieuwe baan? Bijvoorbeeld als chauffeur, kraanmachinist, verhuizer, planner (mbo en hbo), logistiek medewerker of logistiek leidinggevende (mbo en hbo)? Dan begeleiden we je daarbij. Wij helpen je aan werk.