Homepage Ik zoek een leuke baan Ontdek beroepen Werken als kraanmachinist

Carrièremogelijkheden en vacatures

Kraanmachinist

Omdat een kraanmachinist hoog werkt en grote dingen hijst, is ruimtelijk inzicht erg belangrijk. Vanuit je cabine moet je afstand en diepte goed kunnen inschatten. Want grote en zware dingen verplaatsen is verantwoordelijk werk. Ook heb je verstand van techniek, want kleine storingen verhelp je zelf. 

Waar werk je?

Je werkt bij een bedrijf in de bedrijfstak kraanverhuur, bouw en infra of transport. Vaak is je werkplek een bouwplaats in Nederland. Daar verplaats je grote en zware bouwmaterialen. Maar je kunt natuurlijk ook in de haven zeeschepen laden en lossen.  

Hoe jouw dag eruitziet

Met een speciale lift ga jij naar je cabine. Je zorgt ervoor dat de torenkraan klaar is om te gebruiken. De kraan bedien je met knoppen, hendels en pedalen. Zware materialen als beton en staal hijs je en zet je op de juiste plek neer. Precies werk. Daarom heb je op de grond hulp van een hijsbegeleider. Zo heb je extra ogen die je helpen je werk veilig te doen. Via een walkietalkie praten jullie met elkaar. Werk je met een mobiele kraan? Dan rijd je zelf naar de bouwplaats. In dat geval is het belangrijk dat je de kraan stabiel en waterpas zet. Als kraanmachinist heb je verantwoordelijk werk. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met krappe werklocaties, regels bij hijsen van gevaarlijke stoffen of slecht weer. Houd je wel van dit soort uitdagingen en vind je het leuk om op steeds wisselende locaties te werken?


Kraanmachinist: hoe word je het? 

Wil jij kraanmachinist worden? Volg dan de mbo-opleiding Machinist mobiele kraan of Machinist autolaadkraan met hijsfunctie. Vaak heb je ook een grootrijbewijs en hijsbewijs nodig. 

Wat doet een kraanmachinist?

Ben je kraanmachinist? Dan ben je niet alleen maar aan het hijsen. Je rijdt de mobiele kraan naar de juiste plek, maakt de kraan gebruiksklaar, je controleert de installatie, de veiligheid van de kraan, het gewicht van de lading en de kraanfuncties. Je bedient de kraan vanuit de cabine. Je tilt materialen op en zet ze op de juiste plek neer. Hierbij wordt je geholpen door een collega op de grond, de hijsbegeleider.

Is het beroep van kraanmachinist écht iets voor jou? Check dan hier alle vacatures voor kraanmachinisten!

nog even je taken op een rijtje

Jij:
  • zorgt ervoor dat jouw cabine veilig is
  • hebt technisch en ruimtelijk inzicht 
  • communiceert met je collega’s op de grond 
  • hebt groot verantwoordelijkheidsgevoel 
  • hijst zware materialen 
  • zet zware materialen op de juiste plek neer 


Wat doet het Mobiliteitscentrum voor jou?

Dé plek waar werkzoekenden en bedrijven elkaar ontmoeten

Wij brengen werkzoekenden en werkgevers bij elkaar in de sector transport en logistiek. Zoek je een nieuwe baan? Bijvoorbeeld als chauffeur, kraanmachinist, verhuizer, planner (mbo en hbo), logistiek medewerker of logistiek leidinggevende (mbo en hbo)? Dan begeleiden we je daarbij. Wij helpen je aan werk.