Met een speciale lift ga jij naar je cabine. Je zorgt ervoor dat de torenkraan klaar is om te gebruiken. De kraan bedien je met knoppen, hendels en pedalen. Zware materialen als beton en staal hijs je en zet je op de juiste plek neer. Precies werk. Daarom heb je op de grond hulp van een hijsbegeleider. Zo heb je extra ogen die je helpen je werk veilig te doen. Via een walkietalkie praten jullie met elkaar. Werk je met een mobiele kraan? Dan rijd je zelf naar de bouwplaats. In dat geval is het belangrijk dat je de kraan stabiel en waterpas zet. Als
kraanmachinist heb je verantwoordelijk werk. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met krappe werklocaties, regels bij hijsen van gevaarlijke stoffen of slecht weer. Houd je wel van dit soort uitdagingen en vind je het leuk om op steeds wisselende locaties te werken?
Kraanmachinist: hoe word je het?
Wil jij kraanmachinist worden? Volg dan de mbo-opleiding Machinist mobiele kraan of Machinist autolaadkraan met hijsfunctie. Vaak heb je ook een grootrijbewijs en hijsbewijs nodig.